En aquest capítol descobrim el tresor de l’alta Anoia. Visitem el Pere, de Casa Mestres (L’Astor, Pujalt), productor que al 2004 va recuperar les llavors del cigronet de l’Alta Anoia dels seus avis per produir-lo novament.
La sembra de la llavor es realitza durant el mes de març i no és fins al juliol – finals d’agost que es recull el cigró. Un cop recollit es selecciona per aconseguir el gra, es teu la pallofa, les impureses, etc. És un procés minuciós que acaba amb la selecció manual, per oferir el millor producte al consumidor.
Comprarem aquest producte al Supermas d’Igualada i acabarem cuinant al Kubb un plat senzill i deliciós: Cigronet de l’Alta Anoia amb bacallà al pil -pil.
En aquest capítol descobrim els Pèsols i les Favetes de l’Anoia. Coneixem el Xavi de ca la Pepa de Rubió, on es dediquen a cultivar els seus horts per després vendre els seus productes a la comarca de l’Anoia.
Planten els pèsols en varis cicles. Fan una primera remesa a l’octubre – novembre, una segona al gener i una tercera al març. El pèsol es cull petit i es caracteritza per ser un pèsol molt dolç i amb força aigua. Les favetes es cullen amb només 15 dies i aixo també fa que siguin petites i doces com el pèsol.
Prepararem una amanida d’estiu de favetes i pèsols al restaurant el Kubb.
Descobrim el préssec de la Fortesa, per fer-ho anirem a Piera, a veure com es cultiven.
Es tracta d’un préssec amb fama a tota la comarca de l’Anoia per la seva qualitat. Es tracta d’un préssec d’un tamany petit, dolç i sucós, no gaire aigüalit. Aquestes propietats les adquireix pel fet que es cultiva en secà i en un terra argilós.
És un préssec ecològic ja que no s’utilitza pesticides en el seu cultiu, sino que utilitzen tècniques 100% ecològiques.
Al nostre restaurant el Kubb elaborarem una deliciosa recepta de postres amb el préssec de la fortesa i fruita vermella.
En aquest capítol anirem a Segur de Veciana, a conèixer a la Montserrat i les seves instal·lacions. Fa 26 anys que viu a Veciana i que va muntar la seva formatgeria.
Elabora formatge fresc: mató, yogurt i formatge fresc. Aquests productes es reparteixen només a la comarca de l’Anoia.
Formatges curats: formatge pasteuritzat, de curació d’unes 3 – 4 setmanes.
Formatges amb llet crua: formatges de curació de 2 – 3 mesos (1/2 quilo)Formatges reserva: formatges amb curació a partir dels 6 mesos.
En aquesta ocasió comprarem el mató, per fer utilitzar-lo com acompanyament d’una recepta fresca de gazpatxo de síndria que elaborarem al restaurant el Kubb de Sesoliveres.
En aquesta ocasió el Manel Pla visita la granja d’en Xavier, on produeix els ous de Calaf. Coneixem com viuen les gallines camperes, que són un tipus de gallines que poden sortir a l’aire lliure i picotegen del terra, a part del menjar que se’ls hi dóna dintre de la granja.
Coneixem el centre de classificació on amb una màquina es calibren els ous i es classifiquen segons el tamany S, M o L. També coneixem de quina manera i perquè es posa el codi als ous. Així doncs, podem trobar ous amb el codi nº 1 o 2, en funció de si les gallines han estat criades amb llibertat o en granja.
Elaborarem finalment una deliciosa recepta d’ous estrellats a la catalana al restaurant el Kubb de Sesoliveres.
Visitem el Joan, d’Òdena, especialista en cols i coneixem la varietat de la zona de l’Anoia, que es caracteritza per ser una col tancada, de cabdell, que dóna uns perfums, sabors i colors característics.
Es planta a partir de Sant Joan i no és fins ben entrat el fred que es pot collir. Es rega dos cops a l’inici i quan la planta ja viu necesita de poca aigua, aquest fet li confereix més gust, no és tan aqüosa com altres varietats i també la rosada li confereix un sabor característic, a més a més de ser una varietat més digestiva.
El Joan cultiva les cols d’hivern com es feia abans, amb mètodes 100% naturals. En aquest capítol, el nostre cuiner del Kubb Kristian Lutaud ens elaborarà un trinxat de l’Anoia amb col, patata, ceba tendre, all sec, cansalada i ou.
El conill d’ulls negres és una raça autòctona de les terres altes de l’Anoia. Visitem la Candelària, a la Granja Les Feixes a Pujalt on ens ensenya les seves instal·lacions i ens explica el procés d’engreix dels conills.
A la Granja s’hi aplica fonamentalment unes mesures sanitaries adeqüades i als conills se’ls hi dóna una alimentació mixta; a part del pinso també mengen vegetals com per exemple la remolatxa. Amb aquest tipus d’alimentació aconsegueix que la carn tingui un gust específic, com d’herba i de camp. A més a més el seu creixement és lent, fet que els confereix encara més sabor i un gust més rústic.
En aquesta ocasió elaborarem una terrina, un plat exquisit creat al Kubb, propi de la cuina de Nadal.
En aquest capítol coneixem l’obrador de productes làctics La Tossa. Es tracta d’un obrador on elaboren diferents productes amb llet de cabra, ovella i també amb una qualitat artesanal molt bona, ja que treballen amb materies primes de primera qualitat.
En Sergi i la Blanca ens mostren el procediment d’elaboració del mató. Primerament la llet es pasteuritza, s’introdueix el cual en aquest cas vegetal i es reposa la llet durant 5-8 minuts per a que es cualli. Es comença a distribuir la barreja en tovallons per a que es separi el suero de l’aigua i quedi format el mató.
Finalment elaborarem al Kubb una mouse de mató amb codony confitat al vi dolç.
Descobrim el xai ecològic, a Argençola. Coneixem com a Cal Serrats han creat un cicle totalment ecològic. Des de fa 15 anys que alimenten els seus xais amb menjar que produeixen ells mateixos, i els mateixos xais produeixen l’adob pel conreu del seu menjar.
A més a més també organitzen altres tipus d’activitats, com les passejades amb els seus ramats, que anomenen: «el matí de pastor». Una activitat on s’ensenya com pasturen i totes les funcions d’un pastor.
La carn de xai normalment la coneixem a la brasa però hi ha moltes possibilitats per elaborar-la. Al restaurant el Kubb elaborarem una exquisita recepta amb aquesta carn.
En aquest últim capítol elaborem un plat al nostre restaurant el Kubb, ideat pel Manel Pla, que és un recopiltari de bona part dels productes que han protagonitzat aquesta serie. Tindrà com a base el cigronet de l’Anoia.
En tots aquests capítols ens hem trobat amb molts personatges i hem pogut conèixer la diversitat del nostre territori, la comarca de l’Anoia.
Gràcies per deixar-nos entrar a casa vostra per mostrar-vos tots aquests fantàstics productes.